Wat is een frisse school

Frisse school

Luchtkwaliteit in klaslokalen is een actueel thema. Onderzoek heeft al langer geleden uitgewezen hoe belangrijk een gezond binnenklimaat is voor de leerprestaties en het welzijn van leerlingen en leerkrachten. Met de huidige pandemie is luchtkwaliteit op school een belangrijker thema dan ooit. Frisse Scholen is een programma opgesteld door de Rijksoverheidsdienst met als doel scholen te stimuleren het binnenklimaat optimaal en energiezuinig te verbeteren.

Het Programma van Eisen (PvE) Frisse Scholen geeft schoolbesturen en opdrachtgevers bij verbouw of nieuwbouw een leidraad om keuzes te maken en aandachtspunten te formuleren.  De vernieuwde versie heeft in 2021 meer richtlijnen gekregen voor o.a. ventilatie en luchtkwaliteit.

Een Frisse School heeft aandacht voor de volgende thema’s:

  • Energie
  • Luchtkwaliteit
  • Temperatuur
  • Licht
  • Geluid

Meer informatie over PvE van de Rijksoverheidsdienst vind je hier:

Programma van Eisen Frissen Scholen 2021

Wat is je ambitie voor jouw Frisse School?

Binnen de verschillende thema’s die onderdeel zijn van het PvE Frisse Scholen, kun je verschillende ambitieprofielen als uitgangspunt nemen. Welk ambitieniveau je wilt behalen hangt af van budget, specifieke eisen en mogelijkheden. Het PvE Frisse Scholen kent drie ambitieniveaus:

  • Klasse C – voldoet aan de basisuitgangspunten)
  • Klasse B – goed
  • Klasse A – uitmuntend

Het PvE werkt als een menukaart waar je per thema je ambitieprofiel kunt vaststellen. Het geeft handvatten voor het opnemen van eisen in ontwerp en bestek en om deze aan het einde te toetsen.

Het RVO adviseert Klasse B als uitgangspunt voor alle thema’s. Hiermee kies je voor een goede balans in kwaliteit, duurzaamheid en kosten. Voor thema’s die zeer relevant zijn voor jouw type onderwijsinstelling, kan voor Klasse A gekozen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het thema geluid in speciaal onderwijs.

Ventilatie en luchtkwaliteit in een Frisse School

Een raam openzetten in een vol klaslokaal voldoet al langere tijd niet meer. Het effect van een open raam is na 15 minuten alweer verdwenen. Buiten dat heeft een open raam veel invloed op geluidsoverlast en wisselende temperaturen in het lokaal. In 2020 heeft de overheid 360 miljoen uitgetrokken voor het verbeteren van ventilatie in scholen. Dit is nog lang niet voldoende en veel scholen hebben hier nog steeds budgettair een uitdaging.

Het aanleggen van een ventilatiesysteem hoeft niet altijd een ingrijpende renovatie te zijn. Compacte luchtbehandelingskasten zijn er in verschillende vormen en formaten en vaak op korte termijn te leveren. Compacte luchtbehandelingskasten kennen een goede prijs-kwaliteitverhouding en zijn vooral geschikt voor het plaatsen in bestaande gebouwen. Zie deze klantcase waarbij een luchtbehandelingskast in delen door een opening van 80 cm kon worden geplaatst.

Neem gerust contact met ons op. Wij adviseren je graag over de mogelijkheden en kunnen, samen met je erkende installateur, kijken wat voor jouw schoolgebouw, de beste oplossing is.

Compact Airhandling is expert in het leveren van compacte luchtbehandelingskasten voor scholen. De luchtbehandelingskasten van Compact Airhandling zijn de meest compacte in de markt, hebben een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en worden vanuit voorraad geleverd.  Ons ervaren backoffice team staat klaar voor advies en support aan eindgebruiker en installateur.

Filtermenu
Luchthoeveelheid (m3/h)
Luchthoeveelheid m3/h
Opstelling
Opstelling
Warmtewisselaar
Warmtewisselaar
Maximale hoogte (mm)
Maximale hoogte (mm)
Alleen ventileren?
Alleen ventileren?
Aanvullende opties
Filtermenu
Luchthoeveelheid (m3/h)
Luchthoeveelheid m3/h
Opstelling
Opstelling
Warmtewisselaar
Warmtewisselaar
Maximale hoogte (mm)
Maximale hoogte (mm)
Alleen ventileren?
Alleen ventileren?
Aanvullende opties
Luchthoeveelheid m3/h

Maak hier uw keuze voor de maximale hoeveelheid lucht die de ventilatie moet verplaatsen per uur.

Opstelling

Binnen opstelling
Dit zijn luchtbehandelingskasten die op de vloer gemonteerd moeten worden, bijvoorbeeld in de technische ruimte.

Buitenopstelling
Dit zijn luchtbehandelingskasten die bijvoorbeeld op het dak gemonteerd kunnen worden. Deze luchtbehandelingskasten zijn voorzien van dakbescherming.  Onze standaard configuratie is tevens voorzien van luchtinlaat- en uitblaaslamellen. Deze geeft de kast bescherming tegen weersomstandigheden (neerslag, zand).

Plafondmontage 
De compacte luchtbehandelingskast is een plafond uitvoering. Deze units kunnen o.a. onder een systeemplafond geplaats worden

Warmtewisselaar

Warmtewiel
Het warmtewiel draait rond in de luchtbehandelingskast, het wiel bestaat uit lamellen, deze lamellen  kunnen zowel warme als koude lucht opnemen en weer afstaan. Indien de lucht verwarmt dient te worden, neemt hij de warme lucht uit de afvoer op en geeft het weer af aan de “koude” toevoer lucht. Met een hygroscopisch (HGR) warmtewiel, kan er ook vochtoverdracht plaatsvinden. Dat houdt  in dat bijvoorbeeld in de winter het wiel vocht ontneemt van de warme retourlucht en hij geeft het weer af aan de koude droge lucht. Geschikt voor o.a scholen en kantoren.

Platenwisselaar
Het ontwerp van de platenwisselaar garandeert een hoge mate van luchtdichtheid tussen toe- en afvoer.  Hierdoor is hij bijzonder geschikt voor het ventileren van ruimtes waarbij de luchttoevoer en -afvoer gescheiden moeten zijn.

Maximale hoogte

Kies hier wat de maximale hoogte mag zijn van de luchtbehandelingskast.

Alleen ventileren?

Kies ja en u  krijgt alleen luchtbehandelingskasten te zien die ventileren, dat betekent dat schone lucht wordt aangezogen en de vervuilde lucht wordt afgezogen. Mocht u de lucht nog extra willen koelen of verwarmen kies dan nee, zodat u meerdere opties ziet.

Aanvullende opties

Verwarmer
Deze optie kiest u, als de lucht alleen hoeft na te verwarmen. Deze verwarmer kan aangesloten worden op o.a een cv ketel.

Koeler (met druppelvanger)
Deze koude water koeler kiest u als de lucht alleen hoeft na te koelen. Standaard zit er een druppelvanger in.

Verwarmer + koeler
Met deze optie kan de lucht zowel na verwarmd als gekoeld worden.

DX
De DX batterij met druppelvanger kan zowel na verwarmen als koelen. Dit gebeurd door een koudemiddel.

Change-over
De change-over met druppelvanger kan zowel na verwarmen als koelen dit gebeurd doormiddel van water.

In 2 simpele stappen een offerte aanvragen

Stap 1 van 2

  • Wat is een frisse school